Szilveszteri Hegyimaraton Cikkek
Cikkek:
Versenyek:
Eredmények:
Interaktív Térkép:
Online nevezés:
Sajtómegjelenés:
Történet:
Kapcsolat:
Facebook csoport:
Statisztika:
    
2017. Szilveszter
Összefoglaló: óriási siker volt a XXIII. Egerszegi Decathlon Mountain Man Marathon!
Szereplés a zalaegerszegi televízióban
Találd meg a sportközösséged!
Egyéni beszámolók
MMM Finishers
MMM Hősök 2017-ben
Egy helyen a futásról készült képek
Idei sajtószereplés
Online eredmények!
Villámjelentés
Huszonharmadszor is nekivágunk!
Rekordszámú futóval zárult az előnevezés!
Kellemes ünnepeket, jó készülődést az év utolsó napjaira!
Ismerd meg a pályát - kicsit másképp!
Idén sem marad el a pályabejárás: várunk december 17-én, vasárnap
Versenykiírás: XXIII. Egerszegi Decathlon Mountain Man Marathon
Hegyimaraton huszonharmadszor is!


Támogatók:DecathlonVitalux Zala KftERBG SystemHIGH5 Sports NutritionVöllervill üzletKnauf InsulationDiamant Gépszervizdr Iván & TsaJánkahegyi Gyuri CsárdaGreenzone KerékpárboltZALA-MÜLLEX Kft


Szervezők:Zalaegerszegi Triatlon KlubZSZC Deák Ferenc Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és SzakközépiskolájaZalaegerszeg Megyei Jogú Város ÖnkormányzataZalaegerszegi Aszfaltszaggatók SEGöcsej Környezetvédő, Tájékozódási és Futó EgyesületEgerszegi Sport és Turizmus Kft
A verseny története

A történet a 90-es évek közepén kezdődött, amikor is egy baráti társaság elhatározta, hogy jó szokásuk szerint futással töltik az év utolsó napját is. Rozmán Sándor javaslatára az Egerszeget ölelő dombokon kijelöltek egy maratoni távnak nagyjából megfelelő pályát, és már indulhatott is a futás!
 
És a versenyhez évről évre többen csatlakoztak, mára a környék egyik legismertebb és legkedveltebb futórendezvénye lett. Zala megyei futók naptárában szinte kötelező eseményként van nyilvántartva: december 31-e, délelőtt: Szilveszteri Hegyimarathon!
 
Az ötletgazda, Rozmán Sándor (aki jelenleg a házigazda iskola igazgatója) így emlékszik vissza a kezdetekre:

A történet 1995-ben kezdődött. Kialakult egy baráti társaság, akik mind nagyon szerettünk futni, és kiderült, hogy az év utolsó napját is rendszeresen futással töltötte mindenki, de külön-külön. Kézenfekvő volt az ötlet, hogy akkor fussunk együtt! És ha már futunk, akkor fussunk maratoni távot! A pálya vonalvezetése az én ötletem volt, akkori edzéseim során találtam ki, jártam be, és raktam össze az egyes szakaszokat. Akkori diákjaim biciklivel járták be és mérték le pontosan a teljes útvonalat, hiszen én magam csak a stopperre alapozott becslésekre tudtam hagyatkozni. Az útvonal kijelölésekor különben igyekeztem változatos, érdekes hegyi terepeket választani, és lehetőleg kerülni a forgalmasabb utakat.


Örömteli volt, hogy már a legelső évben 21 résztvevő jelentkezett, és futotta le az akkor még egyetlen, maratoni távot. Bár némi útjelző festék segítette a tájékozódást, sőt, minden futónak részletes útvonalleírást is adtam a rajtkor, mégis szinte mindenkinek sikerült eltévedni! Akadt, akit Zalaszentivánról kellett hazahozni autóval... :) A következő évben aztán már néhány futótársammal jó előre bejártuk és kijelöltük a pályát kicsit alaposabban és pontosabban, főleg a kritikus pontokon.


Az első években lelkes segítők munkájával és az én irányításommal szerveződtek a versenyek. Jellemző, hogy a legelső frissítőállomáson, a Jánka hegyen az iskola akkori igazgatója, Vili bácsi várta a futókat, a beérkezőket pedig jutalomként a diákok által készített tűzzománc érmek fogadták. 2000-től aztán akkorára nőtt a rendezvény, hogy már nem vállaltam tovább a szervezést, és átadtam a stafétabotot Déri Miklósnak, és a Triatlon Clubnak.


Érdekes visszagondolni, hogy emlékeim szerint a verseny történetének immár 16 éve során mindig más és más időjárás várt az indulókra. Volt, amikor kellemes, enyhe időben versenyeztünk, volt amikor száraz, de kemény hideg volt, előfordult, hogy hóesésben futottunk, vagy éppen előtte nap havazott, és térdig érő hóban gázolt mindenki. De arra is emlékszem, amikor a végig jéghideg, fagyott talajjal kellett megküzdenünk.


Az ötlet úgy látszik, kiállta az idő próbáját, évről évre egyre nagyobb rá az érdeklődés. Őszintén szólva, meg sem fordult a fejemben annak idején, hogy akár ez is lehet majd belőle néhány éven belül. Természetesen jó érzés, hogy "szülőatyja" lehetek egy ilyen népszerű és kellemes hangulatú eseménynek, örömmel tölt el mindig, amikor erre gondolok!
 

 

1995. december 31. Az első Szilveszteri Hegyimaraton teljesítői:


Kovács József - Utbert Tibor - Hári Gyula - Somogyi István - Szebeny Péter - Horváth Ákos - Rozmán Sándor

Szittár Rudolf - Bán Zsuzsanna - Németh Mária - Sörös Erika - Hegedüs Erika - Käsz Ferenc - Déri Miklós

© Bérces Edit
Az alábbi két videó segítségével kiválóan fel lehet idézni a kezdeteket, az első két év versenyét, a készülődés izgalmát, a szervezés nehézségeit-örömeit:

         A cikkhez mindenki hozzászólhat, egyetlen feltétel a versenyre jellemző kulturált és pozitív hangulat megtartása. Ha valamelyik évben már neveztél online a versenyre, az ott használt email címeddel és jelszavaddal (4 jegyű kódoddal) be is tudsz lépni a komment írása előtt (ha elfelejtetted a jelszavad, a nevezési oldalon kérhetsz emlékeztetőt).
Email: Jelszó:
A verseny rendezői: Zalaegerszegi Triatlon Klub - Zalaegerszegi Tájékozódási Futó Club - Zalaegerszeg MJV Önkormányzata - ZSZC Deák Ferenc Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája - Zalaegerszegi Aszfaltszaggatók SE - Egerszegi Sport és Turizmus Kft
Az oldalt készítette: Lakatos Roland    2012. december    info@szilveszterihegyimaraton.hu
oldalletöltés ma: 237