Cikkek:
Versenyek:
Eredmények:
Interaktív Térkép:
Online nevezés:
Sajtómegjelenés:
Történet:
Kapcsolat:
Facebook csoport:
Statisztika:
    
2021. Szilveszter
Visszatért az MMM, újabb sikeres rendezvényen vagyunk túl!
Bemutatjuk a dobogósokat
Nyikos Viktória és Murányi Gábor: ismerd meg a maratoni győzteseket!
Képek a versenyről
Sajtószereplés
MMM Marathon Finishers
MMM Hősök 2021.
Villámjelentés
Két év után: az MMM visszatér!
MMM trailer videó - Call To Battle!
MMM felkészülési tanácsok
Itt a versenykiírás!


Támogatók:DecathlonKnauf InsulationElf sörfőzdeKaposi TransportVöllervill üzletElektroplan 2000 Mérnök KftZALA-MÜLLEX KftJánkahegyi Gyuri CsárdaHIGH5 Sports NutritionDiamant GépszervizGreenzone Kerékpárbolt


Szervezők:Zalaegerszegi Triatlon KlubZalaegerszegi SZC Deák Ferenc TechnikumZalaegerszeg Megyei Jogú Város ÖnkormányzataZalaegerszegi Aszfaltszaggatók SEEgerszegi Sport és Turizmus Kft
Nyikos Viktória és Murányi Gábor: ismerd meg a maratoni győzteseket!
2022.01.04


Az ELTE Sashegyi Gepárdok futója, Nyikos Viktória Budapestről, míg Murányi Gábor Alsópáhokról érkezett az idei MMM-re. Végül mindketten magabiztos fölénnyel, igen erős időeredménnyel végeztek az első helyen a maratoni szám női, illetve férfi versenyében. Viktória idejének (Tiricz Irén pályacsúcsától alig pár perccel elmaradva) értékét tovább növeli, hogy először vett részt a hegyimaratonon, így számára még ismeretlen pályán kellett versenyeznie (ehhez képest Gábor rutinos hegyimaratonistának mondható, tizenegyedik alkalommal teljesítette az MMM valamelyik távját). Őket kérdeztük a futásról, ismerjétek meg a 2021-es bajnokokat!

Honnan, kitől hallottál először az egerszegi hegyimaratonról?
A versenyt az edzőnk ajánlotta pár hete. Először gondolkodtam rajta, mivel december közepén volt egy erősebb 75 km-es futásom és utána már csak pihenést terveztem az évre, de amint megláttam a pályát, rögtön megtetszett és visszatért a motivációm. 2010 óta minden évben itt zárom az évet. Talán anyukám találta ezt a futást, akkoriban ő kereste a környékbeli futásokat, én csak mentem vele. Ez a mai napig megmaradt, csak most már inkább ő jön velem.
Mennyi futással, milyen edzésekkel készültél az elmúlt hetekben?
Alapvetően hosszabb távokat szoktam futni, így a versenyt megelőző hetekben is több 25-35 km-es edzésem volt, illetve résztávos vagy több szintemelkedést tartalmazó futásaink is gyakran vannak, amik kifejezetten előnyösnek bizonyultak a versenyen. Nagyjából 300 km-t futottam decemberben. Résztávos edzések mellett több szintes futás jellemezte a hónapot, mint általában.
Nagyjából hány óra edzésmunkát végzel hetente? Mennyire nehéz ezt munka és egyéb elfoglaltságok mellett megoldani?
Általában heti 10-11 óra jön össze futásból, emellett a sérülések megelőzése érdekében átlagosan hetente 3-szor 0,5-1 órát erősítek. Azt gondolom, hogy nem az edzést nehéz megoldani teljes állás mellett, inkább a regenerációt, az elegendő nyújtást és az alvást, de egy jól felépített rutinnal nem lehetetlen. 2021-ben a heti átlagom 79 km volt. Ezt kiegészítve 1-2 erősítéssel körülbelül 8 órára jön ki hetente. Fizikai munkát végzek, előfordul egy-egy hét, amikor nem igazán marad idő és energia edzeni. Ezekben az időszakokban nem is erőltetem, inkább csak könnyebb tempót futok, viszont hétvégén sohasem dolgozok, ilyenkor tudok erősebbet edzeni. Szerencsére a versenyek előtt mindig megoldható 1-2 szabadnap, így kellőképpen ki tudom pihenni magam.
Hogy tetszett a pálya és a rendezvény? Hogyan alakult a verseny, minden a tervek szerint ment vagy voltak azért nehézségek?
A pálya nagyon tetszett, nagyon élveztem a futást és hálás vagyok az önkénteseknek, akik bíztattak minket végig. Cukorbetegként mindig van egy pontos tervem, ahogyan frissíteni szeretnék, ez többnyire meg is valósult. A végére már egészen felmelegedett a hőmérséklet, viszont a sópótlásra nem figyeltem eléggé, így azt már csak a verseny utáni ropi mentette meg. Jól ismerem a pályát, decemberben mindig elkap az MMM hangulat. Nagyon örültem, hogy idén sikerült megrendezni a versenyt. 3 éve futottam először a hosszú távot, akkor 4:29-es idővel. Következő évben már jobban felkészültem, de sajnos betegség miatt csak szurkolni tudtam a többieknek. Tavaly már az egész éves edzésmunkának köszönhetően sikerült a virtuális versenyen 3 óra alatti időt futni, idén mindenképpen meg szerettem volna ezt hivatalos formában is teljesíteni. Különösebb probléma nélkül sikerült körbeérni, az utolsó kilométerek már nem voltak igazán komfortosak, de ez hozzá tartozik. Idén rengeteg polgárőr segítette a futókat, külön köszönet a mellémszegődött biciklis kísérőnek!
Milyen futóterveid vannak a következő hónapokra, és az év egészére?
Az elsődleges célom a sérülésmentesség, mivel sajnos tavaly is fél évet kellett kihagynom emiatt, így nem tervezek kifejezetten konkrét versenyeket. Ha minden jól alakul, akkor továbbra is hosszabb távokat futok majd, főleg aszfalton. Január inkább a pihenésről fog szólni könnyebb futásokkal, verseny nélkül. Néhány ultra verseny már szerepel a naptárban, ezeket egészítem majd ki év közben rövidebb versenyekkel. A legnagyobb tervem, hogy teljesítsem az első 100 km feletti ultrámat. Hogy terepen vagy aszfalton, illetve hogy melyik versenyen azt még pontosan nem tudom.
Milyen tanácsokkal látnád el azokat, akik még nem futottak ekkora távot, hogyan lehet felkészülni egy ekkora kihívásra?
Azt ajánlanám, hogy fussanak minél hosszabb távokat, de élvezettel. Az elején nem érdemes figyelni a tempót, inkább keressenek valakit, aki partner tud lenni a futásban, beszélgetés közben simán elrepül 20-30 km. Illetve figyeljünk a szervezetünkre és tapasztaljuk ki, hogy mikor mit kívánunk futás közben, mikor van szükségünk folyadékra vagy szénhidrátra. Sokkal könnyebb vidáman megérkezni a célba, ha a testünk is jól érzi magát. Talán nem árulok el nagy titkot, hogy sok futással. Viccet félretéve, úgy gondolom itt elsősorban nem a táv okozza a nehézségeket, hanem a  kb. 750 m szint. Érdemes az ilyen jellegű pályákon jól felkészülni a nagyobb emelkedőkre, hogy mettől meddig tart és milyen magas lesz. Számomra nagy előnyt jelent ez az információ, egyes versenyeket előre bejártam kocsival. Amikor erre nem volt lehetőség, akkor Google Maps utcakép segítségével "jártam be" a pályát. Másik nem elhanyagolható tényező a frissítés fontossága. Ez mindenkinél máshogy működik, de egyszer kell kitapasztalni és attól kezdve minden alkalommal segíti a versenyzést. Összességében szerintem nem elég csupán futni a kilométereket, fejben is át kell gondolni és előre megtervezni egy ilyen szintű kihívást.

Viktória, úton a győzelem felé:

Gábor, úton a győzelem felé:

Viktória és Gábor, köszönjük szépen a válaszokat, gratulálunk a kiváló teljesítményhez, és sok szép futósikert kívánunk 2022-re is!

 MMM 2021.
ide kattintva tudod megnyitni a Facebook eseményt

A verseny rendezői: Zalaegerszegi Triatlon Klub - Zalaegerszegi Tájékozódási Futó Club - Zalaegerszeg MJV Önkormányzata - ZSZC Deák Ferenc Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája - Zalaegerszegi Aszfaltszaggatók SE - Egerszegi Sport és Turizmus Kft
Az oldalt készítette: Lakatos Roland    2012. december    info@szilveszterihegyimaraton.hu
oldalletöltés ma: 87